Přípravy na Výpravu, přerušení zdravotního pojištění v ČR

Těmito blogy bychom Vám rádi přiblížili, jak jsme se my chystali na naši Výpravu a tím třeba i někoho inspirovat, někoho, kdo by chtěl třeba jen na delší dobu vycestovat nebo začít něco podobného jako my.

Na toto téma jsme dostávali mnoho otázek, a skoro všechny bylo stejné, takže jsme nabili dojmu, že toto téma mohlo zajímat i další. Už toto berou jako součást inspirace 😊

Povinné zdravotní pojištění:

Z povinného zdravotního pojištění se můžete odhlásit/přerušit, pokud jste mimo ČR déle než 6 měsíců a to v kuse. A to se týká právě i nás. V této nahlášené době 6 měsíců, se nesmíte do ČR vrátit. Pokud se z jakéhokoliv důvodu vrátíte do ČR jste povinni se nahlásit opět pojišťovně. Háček je v tom, že i když se vrátíte dříve než za 6 měsíců, třeba za 5 měsíců a 14 dní, celé pojištění od doby vašeho odjezdu do vašeho návratu budete muset zpětně doplatit.

Pro ohlášení výjezdu vyplníte dokument o dlouhodobém pobytu v zahraničí, donesete jej den – dva dny před odjezdem na svou pojišťovnu a s tím vrátíte i svoji kartičku pojištěnce. Tímto jste odhlášeni od své pojišťovny. Samozřejmě se pokaždé informujte u své pojišťovny, jaké má pravidla. S Danielem oba máme jinou pojišťovnu a pravidla se malinko lišila 😊

Jelikož ale žijeme v systému, a rozhodně nikdo nechce abyste byli zcela svobodným člověkem, ani když se na oko ze systému v ČR odhlásíte, kvůli dlouhodobému pobytu v zahraničí, máte pře jen jednu povinnost. Pokud nechcete mít dluhy a problémy, je třeba se pojistit jinde, a to v dané zemi nebo zemích kde po celou dobu odjezdu z ČR budete.

Jednodušeji řešeno, celou dobu odjezdu musíte mít pokrytou zahraničním pojištěním. To znamená, když se Vám něco stane v zahraničí, česká pojišťovna Vám pomůže. Jaké pojištění si zvolíte je už ale na Vás. Můžete platit pár stovek, nebo klidně tisíc, záleží na tom, jak se moc bojíte, že se Vám něco stane, no a s tímto strachem pracuje celý systém.

Samozřejmě mít pojištění v dané zemi je v tomto systému výhodné 😊A taky je super že nějaký možnost odhlášení z našeho systému existuje. Jinak byste platili zdravko u nás, a ještě cestovní pojištění v dané zemi, a to vám třeba takový 3000 měsíčně udělá, a to nikdo nechce :D

Tyto doklady o pojištění doložíte pojišťovně po Vašem příjezdu do ČR. Tím pojišťovně dokážete že jste měli pojištění jinde a můžete se opětovně přihlásit.

Takže tu jest první odpověď na Váš nejčastější dotaz ohledně zdravotního pojištění :)

V dalším blogu Vám dáme tip jak najít dobrovolničení po celém světe, jednoduše a přehledně. Díky této zkušenosti právě cestujeme po světě i my! :)

Sledujte nás na instagramu @inspirujici_vyprava pro zážitky z cest, tipy, porci svobodných zvířat a inspiraci nejen na cesty.

Těšíme se u dalšího blogu!

If a Daniel








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přípravy, Dobrovolničení po celém světě

Odpuštění od zvířat

Vysvětlivky