Setúbal a Národní park Perque Natural da Arrábida

Portugalsko je malá země, ale může Vám mnoho nabídnout. Jestliže se zdržujete v oblasti- distriktu nazývané Setúbal, podle stejnojmenného města, které je 5 největším v Portugalsku.

Během pár minut se dostanete k oceánu, nebo do národních parků, kterých je v této oblasti několik nebo, taky rovnou do hlavního města Lisabon.

My Vás provedeme naším dnem a dáme Vám pár tipů, které byste neměli vynechat, pokud do této destinace míříte, nebo se do ní chystáte. Tak pojďte se nechat inspirovat a prožít s námi náš den, který jsme si opravdu užili.

Setúbal

Toto město nás opravdu překvapilo. Čekali jsme klasické, chladnější a hodně turistické město, jelikož Setúbal se nachází na lisabonském pobřeží. Setúbalu je také součástí 3 největší přístav v Portugalsku, a dá se z něj dostat na poloostrov Tróia. Tím, co jsme věděli, jsme od města neměli žádná očekávání a to nám právě možná udělalo o to větší radost, když jsme zjistili jak pestré toto město je.

V Setúbalu nás zastihly krásné klikaté uličky, plných barevných domků a milých lidí. Bylo hodně velké teplo a na menších náměstích, s velkými palmami jsme si připadali jako v latinské Americe. Nikdo nikam nepospíchal, všichni se usmívali, ženy chodily převážně v šatech a muži v ležérnějším oblečení. Narazili jsme na mnoho afro kadeřnictví, ve kterém vládly ženy tmavší pleti a jejich štěbetání a hlasitý smích. Bylo to jako z filmu 😊

V Setúbalu jsme taky narazili na mnoho rostlinných restaurací, nebo aspoň restaurací s rostlinnými možnostmi, to nás překvapilo snad nejvíce. Na každém rohu, jste viděli slovo VEGAN. Tohle slovo nerada používám, ale když jej vidím v cizí zemi, a to u jídla, mám z něj radost.

Dále jsme byli překvapení tím, že jsme se nikde neprodírali davem turistů. Ulice byli prázdnější, a když jsme někoho potkali byli to spíš místní lidi. Později odpoledne jsme narazili na pouliční zpěv a hudbu, která vycházela z domů či místních hospod/barů.

Místní lidé seděli na židlích a společně zpívali, nebo pozorovali zpěváka, který prostě jen tak zpíval. Klikaté barevné uličky jsou opravdu moc krásné, často narazíte mezi domy na nějakou zeleň/park kde jsou lavičky, je to moc příjemné místo 😊Můžete si na tomto místě odpočinout od slunce a pozorovat místní lidi, kteří tyto parčíky využívají ke scházení. Na tomto místě hrají třeba karty nebo si jen tak povídají.

Jestli budete v Setúbalu a budete chtít vyrazit kamkoliv do přírody, k oceánu nebo si Setúbal prostě prohlédnout, a to co nejvíce, je tu možnost půjčení si skůtru.

V tomto městě najdete minimálně 3 půjčovny o kterých víme. Do jedné z nich jsme zamířili, protože jsme si chtěli půjčit skůtr, a chtěli jsme zkusit elektrický. Cena byla 25euro na celý den, ale bohužel baterka na elektro skůtru vydrží maximálně 70 kilometrů, když dobře. To bylo ale pro nás málo.

Poděkovali jsme, rozloučili se a zkusili jsme další, tentokrát už se skútry normálními, ale za to se skvělým hodnocení, na googlu.

U půjčovny nás přivítal neskutečně milej pán, hned jsme věděli že tohle je ono. Skůtr půjčoval na 24 hodin za 50 euro, a dal nám k tomu zadarmo přilby a kufřík. Tahle milost a pohostinost nás na Portugalsku fakt baví. Díky tomuto muži, jsme si mohli splnit jeden z našich dlouhodobých snů, a to je jízda na motorce, v cizí zemi v přírodě a podél pobřeží.

Domluva byla rychlá, půjčili jsme si skůtr z půjčovny Zeda Mota Setúbal, a vyrazili jsme do národního parku Arrábida.

Národní park Perque Natural da Arrábida

Tento park je krásný, a jako jedno z mála míst Portugalska, i zelený. Avšak si nepřestavujte vlažný, zelený, vysoký les jako je to třeba u nás v české republice 😊 Park lemuje Severní Atlanský oceán, který byl v polovině června dost studený. Je to krásné místo, i když je park suchý s porosty, které dokáží toto teplo přežít, je zelený plný malých křovisek s modrým oceánem po levé straně.

Jízda po tomto parku na motorce je naprosto skvělá, a těch 50 euro, fakt stojí za to.

Vyrazili jsme se Setúbalu přes park směr Sesimbra.

Jako první, jsme zcela náhodně zastavili na vyhlídce tzv Miradouro 38.490252621071164, -8.956219735567494, která je jako první vyhlídka při výjezdu ze Setúbalu. Kde jsme poprvé viděli rozhled na oceán a taky na poloostrov Tróia, kterou představuje neskutečně dlouhá písčitá pláž. Pohled z této vyhlídky je krásný, a určitě doporučujeme tu na pár minut zastavit



Park lemuje několik krásných pláží, na kterých můžete zastavit, nám však primárně o pláže nešlo, tak jsme se jen kochali výhledem na ně. Mezi ně najdete pláže divočejší to znamená skály a útesy, ale taky pláže, které mají slunečníky a nabízejí něco k jídlu i pití.

Naším cílem po cestě do Sesimbry byl přímo na moři skalní útvar/jeskyně – otvor Lapa de Santa Margarida, ve kterém se nachází svatostánek svaté Margaridy, svatostánek se nachází přímo v jeskyni.





Na místo se dostanete ze silnice, po sejití několika možná stovek schodů, je to strmá cesta s vysokými schody a je obklopena rozkvetlými kaktusy, než vejdete do jeskyně dostanete se na plošinu, ze které je nádherný výhled na oceán, a na břeh plný skalisek. Je to opravdu nádhera.

Do jeskyně se dostanete dalšími strmými schody vedoucí do absolutní tmy. Nemusíte se bát, oči si hned přivyknout a z dokonalé tmy se stává jen šero. Po sejití schodů se objevíte ve velké jeskyni.

Jakmile jsme sešli dolů, nemusela sem hledat, okamžitě se nám poskytl krásný pohled otvorem z jeskyně ven na moře a skaliska. Na tomto místě, když jste opatrní a nebojíte se vlhkých skalisek se můžete vykoupat. Asi netřeba dále rozepisovat, myslím že fotky mluví za vše.

Po prohlédnutí jeskyně a vykoupání se, jsme pokračovali dál. V Sesimbře jsme zastavili na hradě Castelo De Sesimbra, ze kterého je krásný výhled, a to i na klasické Portugalské městečko Sesimbra. Poté jsme se přesunuli ještě dál za městečko, a to k našemu cíli, pláž a nádherné místo na Praia do Ribeiro do Cavalo.




Toto místo nás okouzlilo hned při prvním pohledu na něj, z první vyhlídky na cestě k němu. Výhled jako z pohádky.

Tato pláž se pyšní krásnými útesy a tyrkysově průhlednou vodou, doposud jsem nic takového neviděla. Pláž je veliká, lidí málo. Prostě ideální. Na pláž vede asi kilometrová cesta mezi křovisky, a cestami hodně strmá, to si myslím že odradí kdejakého plážového povaleče 😊

Po pár hodinách na pláži jsme se rozhodli zažít i tu trochu divočejší část parku. Vyrazili jsme na Marmitas de Gigante. Jsou to možná jediné skalní útvary mimo oceán, v divoké přírodě parku, kus od hlavní silnice. Na tomto místě je několik označených stezek, které se dají pěší projít. Toto místo je opravdu rozsáhlé a pro zkušenější trempy je to místo, kde mohou strávit i klidně noc 😊Cesty jsou krásné a rozsáhlé, a je z čeho vybírat. Ke skalám se dostanete po cestě tam i zpět, nebo můžete udělat okruh, který Vás povede v korytu vyschlé řeky. Tento okruh je docela náročný, několikrát se z tmavého tunelu koryta řeky dostanete na slunné místo, které opět vystřídá tmavý tunel ze stromů a koryta. Byla ho hodně dobrodružná cesta, vypadalo to jako nějaká scéna z Hobita! Nás to tedy bavilo.

Ze skal byl krásný výhled na portugalskou Flóru a určitě stojí za to, protože tolik zelné na jednom místě se jen tak v Portugalsku nevidí.






Pokud byste chtěli více projet tento park, nebo na něj prostě máte více času. Doporučujeme si další super místa vygooglit na google mapách, a pro trek či pěší turistiku doporučujeme mapy.cz kde jsou zaznačeny pěší cesty.

Pro další tipy, online scenérie a osobnější kontakt sledujte náš instagram @inspirujici_vyprava



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přípravy, Dobrovolničení po celém světě

Odpuštění od zvířat

Vysvětlivky